Ασχολίες των Κατοίκων

A σ χ ο λ ί ε ς     τ ω ν    κ α τ ο ί κ ω ν

Oι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι επαγγελματίες αγρότες, με κύρια καλλιέργεια  το Σιτάρι σκληρό-μαλακό και  το Βαμβάκι.




Εικ: Σιτοκαλλιέργεια.




Εικ: Όργωμα , την εποχή του Φθινοπώρου.

    

Eικ:Bαμβακοκαλλιέργεια.



Εικ: Σβάρνισμα.

Παλαιοτέρα καλλιεργούσαν πολλά ζαχαρότευτλα, τριφύλια , σκόρδα, ρεβίθια, και σουσάμι.( πράγμα που δείχνει την καλή ποιότητα των εδαφών).
Τελευταία είναι σε εξέλιξη η παραγωγή Βιομηχανικού ηλίανθου.
Δειλά -δειλά άρχισε και η παραγωγή της Ροδιάς από  1-2 παραγωγούς .
Επίσης υπάρχει κτηνοτροφική δραστηριότητα στο χωριό, μια και διαθέτουν αρκετοί κάτοικοι μεγάλα κοπάδια με Κατσίκια και Πρόβατα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία δυστυχώς έχει συρρικνωθεί !

Άνθηση τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει και η ελαιοκαλλιέργεια  (με εκπληκτική ποιότητα ελαιόλαδου) και ελιάς λόγω της ιδιαιτερότητας των   εδαφών,και του ιδιαίτερου  μικροκλίματος.




Εικ : Ελλαιοκαλλιέργεια.




Επίσης τα τελευταία  χρόνια αρκετοί  κάτοικοι  έχουν στραφεί  στις δεντροκαλλιέργειες , όπως  Ρόδια,  Καρυδιές.



Εικ : Kαρυδιές στην περιοχή  Σιδηροπηγή (Ντιμίρκουι).


Επίσης σημαντική είναι τελευταία  η αμπελοκαλλιέργεια με εξίσου αξιέπαινες προσπάθειες των κατοίκων (δημιουργία αρκετά  μεγάλων σε έκταση καλλιεργειών  αμπελιού)για να αναδείξουν τα πολύ γευστικά κρασιά τους και το τσίπουρο.


Εικ: Αμπελοκαλλιέργεια

Στο χωριό λειτουργεί Πρότυπο  οργανωμένο  σύγχρονο  και πιστοποιημένο Οινοποιείο – Αποστακτήριο  κρασιών  και τσίπουρου ΄΄Του  Άγγελου ΄΄ στην αριστερή πλευρά της κεντρικής εισόδου του χωριού ,ερχόμενος από Κομοτηνή.







Η περιοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κρασί,( σχετική αναφορά κάνει και ο ΄Ομηρος,ότι κατά την δεκάχρονη πολιορκία της Τροίας οι Θράκες προμήθευαν με κρασί τους Αρχαίους.)
Επίσης ο Οίνος από την περιοχή γύρω από τον ΄Ισμαρο ,΄΄Ισμαρικός ΄Οινος΄΄αναφέρεται από τον Αρχίλοχο (Μισθοφόρος Πολεμιστής –Ποιητής  Ιστορικός  το 680-629 π.χ)  αλλά και από τον Αθηναίο (Σοφιστή και Ρήτορα στην Αλεξάνδρεια –Ρώμη  το 170-230 μ.χ)
Ο "Ισμαρικός Οίνος" γίνεται περισσότερο γνωστός σ' όλο τον κόσμο από τον Όμηρο που τον επαινεί για το κόκκινο χρώμα του και την "θεσπέσια οσμήν" του. Είναι το κρασί που ο Μόρων Οικιστής και Ιερέας της Αρχαίας Μαρώνειας θα προσφέρει στον Οδυσσέα και με το οποίο ο τελευταίος θα μεθύσει τον Κύκλωπα Πολύφημο.
 Σε Αιγυπτιακό πάπυρο χαρακτηρίζονται τα σταφύλια της περιοχής του Ισμάρου   με το επίθετο "Κάπνεια" ,  που δείχνει μάλλον πως τα σταφύλια  ήταν μαύρα.
Τώρα  τελευταία υπάρχει και μια σχετικά   ανάπτυξη της Μελισσοκομίας  από μερικούς κατοίκους, μια και η περιοχή μας λόγω μεγάλης βιοποικιλότητας μπορεί να προσφέρει  αξιοζήλευτα και αρωματικά Ανθόμελα.







Εικ: Aπο το Μελισσοκομείο  Καρακωστίδη Ν.

Επίσης ένα μικρό ποσοστό κατοίκων εργάζεται σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες-ΟΤΑ , μερικοί έχουν μικρές επιχειρήσεις-Καταστήματα , στην Βιομηχανία, και ως εργατικό δυναμικό σε διάφορες  άλλες εργασίες.
Επίσης  1-2   κάτοικοι  ασχολούνται με το ψάρεμα.
Μελανό σημείο στην αγροτική ενασχόληση των κατοίκων, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής των προϊόντων  λόγω μη ύπαρξης αναδασμού στην περιοχή , εξαιτίας της αδιαφορίας του επίσημου κράτους.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου