Αξιοθέατα


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 
Η επίσκεψη στο χωρίο Προσκυνητές εκτός από τις Παραλίες_των__Προσκυνητών που θα σας παρέξουν μια ευχάριστη νότα δροσιάς, σας δίνει τη δυνατότητα να επισκευθείτε τη  γείτονα Μαρώνειακαι τις παραλίες της, , το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής, καθώς και άλλες Εναλλακτικές Προτάσεις

Για να επισκεφθεί κάποιος επισκέπτης τις  παραλίες των προσκυνητών έχει 2 επιλογές
Ξεκινώντας από την Κομοτηνή  θα ακολουθήσει την διαδρομή  μέχρι το χωριό Ξυλαγανή .Eκει :
1. Στρίβοντας δεξιά θα συναντήσουμε το χωριό Ίμερος και ακολούθως  θα συναντήσουμε την παραλία Προφήτης Ηλίας- Αλμυρός Λάκοw – Κρυονέρι - Αλκυών.
2. Στρίβοντας αριστερά  θα συναντήσουμε το χωριό Προσκυνηταί  και ακολούθως  θα συναντήσουμε την παραλία -Κρυονέρι-Αλκυών κτλπ.
Παραλίες  


1.Παραλία  Κρυονέρι


2.Παραλία Αλυκών

3.Παραλία Ταχυδρομικά




4.Παραλία Λεύκες
5.Παραλία Αλμυρός- Λάκκος (Αλμυρό Γκιόλι).


6. Παραλία ΚΑΑΥ (Στρατιωτικά)


7.Παραλια Προφήτης Ηλίας,  και πολλές άλλες πολύ μικρότερες.


8.Παραλια βράχων ( γιάργια ).



Είναι στρωμένες με ποικιλόμορφα βότσαλα , άμμο,  και με πεντακάθαρα νερά.
Μπορείτε να κολυμπήσετε  άφοβα .
Στην μεγαλύτερη δε  παραλία (Κρυονέρι ) υπάρχει συνεχώς Ναυαγοσώστης τον  Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο.
Σε κάποια σημεία το τοπίο είναι εκπληκτικό αφού  μεγάλοι κοκκινόχρωμοι  βράχοι σβήνουν κυριολεκτικά πάνω στα βότσαλα και στο κύμα
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο επισκέπτης κατά  μήκος της  παραλίας που εκτιμάται συνολικά στα 18 χιλιόμετρα   θα νοιώσει ευχάριστα διότι σε πολλά σημεία υπάρχουν   δασύλλια   με μεγάλα  καταπράσινα  πεύκα.
Είναι παραλίες που προσφέρονται για όλα τα γούστα των επισκεπτών.
1. Υπάρχουν μικρά κομμάτια παραλίας ήσυχα χωρίς  πολύ κόσμο για απαιτητικούς κολυμβητές που αναζητούν την  ησυχία τους στο μπάνιο.
2. Υπάρχουν σχετικά οργανωμένες παραλίες, (Κρυονέρι-Αλυκών-Προφήτης Ηλίας,) όπου οι λουόμενοι βρίσκουν ομπρέλεςτου δήμου, Δωρεάν, Χημικές WC, Ντους, παιδικές χαρές, και γήπεδα  Μπάσκετ, ελεύθερο, parking, και φυσικά Ελεύθερη Είσοδο.
3. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις , για τους πιο απαιτητικούς λουόμενους, όπως το  Οργανωμένο Αναψυκτήριο  «AQUA»



του Γιάννη Αλμπάνη που προσφέρει ένα αρκετά ανταγωνιστικό περιβάλλον, εφάμιλλο παράλιων  των ελληνικών  νησιών, μια και ο λουόμενος θα βρει ότι αναζητά.( Οργανωμένο χώρο, με αμμουδιά, με γκαζόν, με ξαπλώστρες  με καθίσματα, με καναπέδες, με ντους, με μουσική, με service café και όχι μόνο, με παιδική χαρά, με γήπεδο ποδόσφαιρου, με τεράστιο δωρεάν  parking,  θαλάσσια σπόρ και προσιτές τιμές.
4. Υπάρχει το πλήρως οργανωμένο  «Camping Κρυονέρι»,



 

Eίναι σε απόσταση περίπου 29 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης , την Κομοτηνή, και5χιλιομετρα από τους Προσκυνητές.
Πόλις Κράτος  ,ιδρύθηκε από τους Κίκονες περίπου την 3.000 π.χ που  αναπτύχθηκε σαν πόλη από την σημερινή παραλία του Αγίου Χαραλάμπους μέχρι την σημερινή της θέση.
Άλλη εκδοχή είναι ότι η  Μαρώνεια ιδρύθηκε από Χιώτες αποίκους, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του ΄Ισμαρου, στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα και εξελίχθηκε σε κραταιά και πολυάνθρωπη πόλη-κράτος
Η παράδοση αναφέρει ως οικιστή της Μαρώνειας τον Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα. Από τον Όμηρο είναι γνωστή η φιλοξενία και τα δώρα του Μάρωνα πρός τον Οδυσσέα όταν εκείνος βρέθηκε στη χώρα των Κικόνων. Η οχύρωση της κλασικής πόλης έχει μήκος 10 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει μία έκταση 4.000 στρεμμάτων από την παραλία μέχρι την κορυφή του Ίσμαρου. Πλούσια  η διαδρομή της στον χρόνο. Όμορφος τόπος εντυπωσιακή η θέση της στο χώρο, περιβάλλεται από πράσινο, χιλιάδες ελλαιόδενδρα, και τρομερή θέα στην θάλασσα.
Εκπληκτικό το  μικροκλίμα της , και ο  παραδοσιακός οικισμός της. Αυτό που μπορεί να εγγυηθεί η Μαρώνεια  είναι   ότι δεν θα απογοητεύσει τον επισκέπτη της. Έχει ένα όμορφο λιμάνι , το οποίο φιλοξενεί τους ντόπιους ψαράδες. Προσφέρεται επίσης για ερασιτεχνικό ψάρεμα στην Μαρμαρίτσα.
Στην ιστορία υπάρχουν αρκετές αναφορές για την ΜΑΡΩΝΕΙΑ, όπως ότι ήταν μια  πόλις  - κράτος με καλή οικονομία και ανεπτυγμένο το εμπόριο. Οι Αρχαία Αθήνα προμηθευόταν Κρασί (λόγω της καλής ποιότητας των σταφυλιών που καλλιεργούνταν εδώ) καθώς και χρυσό ( αφού υπάρχουν και σήμερα τα σημεία εξόρυξης χρυσού στην περιοχή του νέου λιμανιού).
Αξιοθέατα στη Μαρώνεια.
Aρχαιολογικοί  Χώροι  της Μαρώνειας







 

Το αρχαίο θέατρο  που χρονολογείτε να έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι  τα τέλη του 6 ου αιώνα μ.χ αιώνα( που πρόσφατα Αυγ 2009) αναστηλώθηκε και δόθηκε η πρώτη παράσταση από Νεοέλληνες μετά από χιλιάδες χρόνια.
 
Τα τείχη της πόλης που σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση.

 Η πύλη του Αδριανού  η οποία κτίστηκε προς τιμήν του Αυτοκράτορα Αδριανού στην περίοδο από 124-125 μ.Χ




 Η Σύναξη  που χρονολογείται περίπου στον 4 ο αιώνα μ.Χ
Η νεώτερη Μαρώνεια γνωρίσε άνθιση στα γράμματα , υπήρξε η πρώτη Έδρα του Επισκόπου (Ιερά Μητρόπολης Μαρώνειας) η οποία αργότερα ονομάστηκε (Ιερά Μητρόπολις Μαρώνειας και Κομοτηνής) όπου είναι μέχρι σήμερα. 
Ο Επισκέπτης  που θα θελήσει να επισκεφθεί την Αρχαία Μαρώνεια πρέπει :
Να ακολουθήσει το δρομολόγιο από Μαρώνεια προς Άγιο Χαράλαμπο και  αριστερά, δίπλα στο δρόμο,θα αντικρύσει  τμήμα του δυτικού τείχους της αρχαίας πόλης που  χρονολογείται  από τον 4ο αι. π.Χ. .
Αριστερά πάνω στην κορυφή του Ίσμάρου «Άγιος Αθανάσιος» ( με υψόμετρο678 μ.) υπάρχουν κάποια  απομεινάρια της ακρόπολης.
Στην πορεία του δρόμου θα συναντήσει  καλοδιατηρημένα τμήματα των δύο μακρών τειχών, που εκτιμάται ότι κατέβαιναν  από την ακρόπολη ως το λιμάνι, και σώζονται σήμερα με ύψος κοντά στα  2 μ.
 Λίγο παρακάτω και σε απόσταση περίπου 4,5 χιλ  στον ίδιο δρόμο στα αριστερά μας και στα 30-40 μέτρα υπάρχει ένα καταπληκτικό δαπεδο Ψηφιδωτό (πιθανόν να ανήκε σε κάποια κατοικία) που  χρονολογείται  από τον 3ο αιώνα. π.Χ. .
Και πρίν φτάσουμε στο σημερινό λιμάνι στα δεξιά μας υπάρχει και έναΠρόπυλο Ρωμαϊκής εποχής (μάλλον οδηγούσε στην αγορά της πόλης και χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μαρώνεια το 124 – 125 μ. Χ.)
Μαρώνεια – Παραδοσιακός Οικισμός. Η νεότερη Μαρώνεια, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την αρχαία, και τριάντα, περίπου, χιλιομέτρων από την Κομοτηνή, η παράδοση αναφέρει ότι κτίστηκε στις αρχές του 16°" αϊ. Οι κάτοικοι της επέλεξαν τη νέα θέση του οικισμού στους πρόποδες και στις πλαγιές του Ισμάρου, από το φόβο των πειρατών. Οι εκκλησίες της Μαρώνειας διατηρούν ίχνη από την παλιά τους αίγλη και μεγαλοπρέπεια. Τόσο η εκκλησία της Παναγίας όσο κι' εκείνη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι κτίσματα του 18ου αιώνα και δείχνουν πως από τότε είχε αρχίσει κάποια οικονομική και πολιτιστική άνοδος της κωμόπολης. Της ίδιας εποχής με τις εκκλησίες είναι και πολλά αρχοντικά που σώζονται ακόμη. Ορισμένα έχουν επισκευαστεί ενώ άλλα αφημένα στην τύχη τους καταρρέουν. Πλησιάζουν τα 10 τα σπίτια που διασώζονται ενώ αυτό του Ταβανιώτη αναπαλαιώνεται αυτό τον καιρό. Πλάϊ στ' αρχοντικά, τα κατοικημένα μικρόσπιτα, ασπρισμένα πεντακάθαρα. Συχνά αντικρύζεις στους τοίχους των σπιτιών αυτών παλιές ενεπίγραφες πέτρες απ' τα κτίσματα της αρχαίας πόλης.

Βρύσες της Μαρώνειας Η Βρύση της Μαρώνειας (στην πλατεία του οικισμού), ήταν γνωστή στο παρελθόν σαν Κάτω Βρύση γιατί υπήρχε και μία άλλη λίγο ψηλότερα. Η βρύση έχει ύψος 3 μέτρων με τοξοτή κόγχη και στα άκρα τον ήλιο και την Σελήνη , που είναι συνδεδεμένα από τους Μαρωνίτες με τον Κωνσταντίνο και την Ελένη, τα μοναδικά παιδιά που σώθηκαν από την παλιά Μαρώνεια και σύμφωνα με την παράδοση έχτισαν τον νέο οικισμό. Στο παρελθόν, πολλά έθιμα της περιοχής της Μαρώνειας γίνονταν γύρω από την βρύση που βρίσκεται κάτω από τα πλατάνια της πλατείας. Εκτός από την κεντρική βρύση υπάρχουν πολλές άλλες με θαυμαστή αρχιτεκτονική και γνωστές με τα ονόματα Χατζέα, Τζερίνη, και άλλες.
Αρχοντικό Ταβανιώτη.Το αρχοντικό Ταβανιώτη κτίστηκε στις αρχές της 9ης δεκαετίας του 19ου αι. και αποτελεί σχετικά όψιμο δείγμα της αρχιτεκτονικής εξέλιξης του οικισμού. Είναι κτισμένο ΝΑ της εκκλησίας του Ιωάννου Προδρόμου και αντιπροσωπεύει τη συνθετική ενότητα της κατοικίας στη Θράκη και την εξέλιξη του πλατυμέτωπου αγροτικού σπιτιού με «προστώο». Οι εργασίες διαμόρφωσης (εσωτερικό-περιβάλλων χώρος) του αποκαταστημένου παραδοσιακού αρχοντικού περιλαμβάνουν δημιουργία μικρού διαχρονικού εκθεσιακού χώρου στο ισόγειο με κεραμική, γλυπτά, επιγραφές κλπ. από την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Μαρώνειας και τοποθέτηση στον όροφο εποπτικού υλικού που σχετίζεται με την πολιτιστική διαδρομή της περιοχής από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Σχολείο Μαρώνειας Το σχολείο αναφέρεται γιατί έχει κάτι σημαντικό η ιστορία του. Χτίστηκε το1905, με δωρεά των αδελφών Χατζέα που ξεκίνησαν σαν καπνέμποροι από την Μαρώνεια και έγιναν μεγαλοεπιχειρηματίες στην Πόλη και την Αλεξάνδρεια. Λέγεται όμως ότι για το χτίσιμό του χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα από το αρχαίο θέατρο της πόλης. Στο σχολείο εργάζονται και αρχαιολόγοι που χρησιμοποιούν μερικές αίθουσες σαν εργαστήριο ή χώρους φύλαξης. Ενδιαφέρουσα είναι η συλλογή επιγραφών πουβρέθηκαν στην περιοχή.


Παραλία  Καγκέλες









Παραλία  Μαρμαρίτσας






Το λιμάνι της Μαρώνειας( με φόντο  κομμάτι του τείχους της Ακρόπολης  της πόλης – κράτους της Μαρώνειας).





Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής



Στα πλαίσια της προσπάθειας του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής για τη διατήρηση της παράδοσης, δημιούργησε εξ' αρχής λαογραφική συλλογή και από το 1991 ιδρύει το λαογραφικό του Μουσείο στεγάζοντας τη συνεχώς εμπλουτιζόμενη αυτή συλλογή σε ιδιόκτητο κτίριο, στο παλιόμύλο των Ατζεμιάν -Ουζουνόπουλου. Μουσείο πραγματικά μοναδικό στο είδος του, τουλάχιστον στο βορειοαλλαδικό χώρο. Η συλλογή εκτός από λαογραφικά της περιοχής περιλαμβάνει σημαντικά ενθυμήματα και αρχεία προσφύγων, συλλογή φωτογραφιών και τα μηχανήματα του παλιού μύλου.
To  έργο αυτό δημιουργήθηκε και λειτούργει χάριν στις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλει διαρκώς η  Κα Πολιτσάκη Σουλτάνα ( Συνταξιούχος Δασκάλα).
Εκτίμηση μας είναι ότι το παραπάνω Μουσείο είναι  ‘’Κόσμημα’’ για την περιοχή μας και οχι μόνον  , όμοιο του δεν νομίζουμε να υπάρχει αλλού.  Τηλέφωνο   2533022244




Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Α. Συμεωνίδη 4, 691 00 Κομοτηνή Τηλ. 25310 22411, www.culture.gr

Δημοτική Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη
Γ. Κονδύλη 64, 691 00 Κομοτηνή Τ. 25310 31022

Εκκλησιαστικό Μουσείο (στο κτίσμα Ιμαρέτ)
Ξενοφώντος 8, 691 00 Κομοτηνή Τ. 25310 34177

Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής
Αγίου Γεωργίου 25, 691 00 Κομοτηνή Τ. 25310 36739, alex.eled.duth.gr/epek
Θρακικό, Εθνολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης
Αρχοντικό Σκουτέρη, Κούλογλου 10, 691 00 Κομοτηνή Τ. 25310 30313

Λαογραφικό Μουσείο (Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής)
Αγ. Γεωργίου 13, 691 00 Κομοτηνή Τ. 25310 25975, www.mokom.gr

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά
Λοχ. Ορφανουδάκη & Ηλέκτρας, 691 00 Κομοτηνή Τ. 6977585844,  www.romagr.gr

Μουσείο Καραθεοδωρή
Στ. Κυριακίδη 93, 691 00 Κομοτηνή Τ. 2531085640, www.karatheodori.gr

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Πάνδροσος Ν. Ροδόπης, 691 00 Κομοτηνή Τ. 25310 31022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου